Ελληνική ανθρωπιστική δράση στη κρίση του Λιβάνου II

eu-leabnonΙΙ. Παράλληλα, η χώρα μας, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, προσέφερε ήδη από τις 3 Αυγούστου στους εταίρους της Ε.Ε. τη δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς, με πλοίο του Ελληνικού Ναυτικού, της ανθρωπιστικής βοήθειας των κρατών μελών της Ε.Ε. και άλλων Διεθνών Οργανισμών μεταξύ Λάρνακας και Βηρυτού, και τα Υπουργεία Εξωτερικών καιΑμυνας συνέστησαν το απαιτούμενο συντονιστικό κλιμάκιο. Η προσφορά αυτή τερματίστηκε στις 15 Αυγούστου, ενόψει της δρομολόγησης από τον ΟΗΕ ειδικού πλοίου, για τη μεταφορά βοήθειας από την Κύπρο (Λεμεσός) προς το Λίβανο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Α/Γ “Χίος” κατέπλευσε στις 7 Αυγούστου το πρωί στη Βηρυτό μεταφέροντας, πέραν της ελληνικής, και 30 τόνους κυπριακής και διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Συνεχίζοντας τη δράση της, η Hellenic AID του Υπουργείου Εξωτερικών συντόνισε την αποστολή στη Λάρνακα (9 Αυγούστου) 14 τόνων φαρμάκων, τροφίμων, ιατροφαρμακευτικών αναλωσίμων, ειδών ατομικής υγιεινής κλπ, συγκεντρωθέντα από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και τις ΜΚΟ “Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός”, “Γιατροί του Κόσμου” και “Αλληλεγγύη”, με 7ο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία ακολούθως προωθήθηκαν στη Βηρυτό με 2ο δρομολόγιο του Α/Γ “Χίος”. Στο ίδιο δρομολόγιο, το αρματαγωγό μετέφερε, επιπλέον της ελληνικής βοήθειας, και 46 τόνους κυπριακής και λοιπής διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, φάρμακα, νερό) καθώς και 4 οχήματα και υλικό καταυλισμού του UN OCHA.

Ακόμη, στις 11 Αυγούστου προσγειώθηκε στη Λάρνακα το 8ο κατά σειρά C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με 10,5 τόνους βοήθειας (φάρμακα και τρόφιμα -με έμφαση στις βρεφικές τροφές-, γάλα, νερό) που συγκεντρώθηκε από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και τις ΜΚΟ “Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης”, “Αλληλεγγύη”, “Γιατροί του Κόσμου” και “Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός”, προς προώθηση στη Βηρυτό στις 13.08.06 με το Α/Γ “Χίος”, μαζί με λοιπή διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια.
Με το φορτίο αυτό, η σε είδος προσφερθείσα ελληνική βοήθεια φθάνει τους 97 τόνους, ενώ μεγάλο μέρος της αποτελείται από φάρμακα/ιατρικά αναλώσιμα και είδη αμέσου ανάγκης για τον πληθυσμό του Λιβάνου, ενώ η αξία της μέχρι τούδε ελληνικής προσφοράς (συμπεριλαμβανομένων των χρηματικών συνεισφορών σε Διεθνείς Οργανισμούς, που αναφέρεται πιο κάτω) προσεγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η χώρα μας ανταποκρίθηκε στο ειδικό αίτημα του Δήμου Margeyoun του νοτίου Λιβάνου, όπου υπάρχει Ελληνορθόδοξη Κοινότητα, διαθέτοντας, σε συνεργασία με τους “Γιατρούς του Κόσμου”, βοήθεια σε τροφές και φάρμακα.