Ελληνική ανθρωπιστική δράση στη κρίση του Λιβάνου I

Ελληνική ανθρωπιστική δράση στη κρίση του Λιβάνου

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα η οποία ενεπλάκη στη μεταφορά πληθυσμού από την εμπόλεμη ζώνη του Λιβάνου στην Ευρώπη και η πρώτη χώρα που απέστειλε 2 σημαντικά φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας στο πεδίο, γεγονός που αναγνωρίστηκε τόσο από τη δωρολήπτρια χώρα, όσο και από τους Διεθνείς Οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αναδεικνύει τη χώρα μας για ακόμη μια φορά (μετά το τσουνάμι και το Πακιστάν) σε διεθνή πρωταγωνίστρια στα θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

humanitarian-aidΙ. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος και συγκεκριμένα η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Hellenic AID) ανταποκρίθηκε άμεσα, από την πρώτη στιγμή, στο επίσημο αίτημα της κυβέρνησης του Λιβάνου, που υποβλήθηκε στις 19 Ιουλίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα αυτή.

Συγκεκριμένα:
Την Παρασκευή 21 Ιουλίου και ώρα 11:45 έφθασαν στη Βηρυτό 22,5 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας που προσέφερε η χώρα μας στο δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου. Το πρώτο αυτό τμήμα αποτελείτο από φάρμακα, τρόφιμα, σκηνές και κλινοσκεπάσματα, που είχαν προωθηθεί με συντονιστή τη Hellenic AID του Υπουργείου Εξωτερικών στη Λάρνακα με δύο (2) αεροπλάνα C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, και μεταφέρθηκαν με το αρματαγωγό “ΙΚΑΡΙΑ”. Με αυτό τον τρόπο, το ελληνικό πλοίο έγινε το πρώτο σκάφος που κατέπλευσε στο λιμάνι της Βηρυτού για να παραδώσει υλικό.
Το Σάββατο 22 Ιουλίου και ώρα 10:30 κατέπλευσε στο λιμάνι της Βηρυτού, με συντονιστή τη Hellenic AID του Υπουργείου Εξωτερικών, και δεύτερο πλοίο, το αρματαγωγό “ΡΟΔΟΣ”. Το “ΡΟΔΟΣ” μετέφερε 14 τόνους ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία είχε μεταφερθεί στις 21 Ιουλίου από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας στη Λάρνακα, με 3ο αεροσκάφος C-130 της πολεμικής μας αεροπορίας.

Το δεύτερο αυτό τμήμα ανθρωπιστικής βοήθειας περιείχε:

– φάρμακα (πάνω από 23.000 ανθρωποδόσεις αντιβιοτικών)
– 500 κλινοσκεπάσματα
– 100 σκηνές των 6 ατόμων
– καθώς επίσης και 3 τόνους κυπριακής ανθρωπιστικής βοήθειας, προσφορά του Κυπριακού Υπουργείου Υγείας και των Γιατρών του Κόσμου Κύπρου.

Το Σάββατο 29 Ιουλίου το μεσημέρι, αναχώρησε το 4ο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, πάντα με το συντονισμό της Hellenic AID του Υπουργείου Εξωτερικών, από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό τη Λάρνακα, μεταφέροντας 13,5 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, προσφορά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου.
Το τμήμα αυτό της ανθρωπιστικής βοήθειας περιείχε 500 κλινοσκεπάσματα, σκηνές, και τρόφιμα.

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου αναχώρησε από Ελευσίνα το 5ο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, με συντονιστή τη Hellenic AID του Υπουργείου Εξωτερικών, με προορισμό τη Λάρνακα, μεταφέροντας 10,5 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν από τα Υπουργεία Υγείας και ΕθνικήςΑμυνας και περιελάμβαναν, βάσει του επίσημου αιτήματος της Λιβανικής Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση:

-φάρμακα (αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, ηρεμιστικά και ιατρικά αναλώσιμα)
-αντίσκηνα

Στις 2 Αυγούστου και ώρα 14.40 αναχώρησε 6ο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, πάντα με το συντονισμό της Hellenic AID, μεταφέροντας 10 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας (φάρμακα, τρόφιμα και νερό) που συγκεντρώθηκε από τις ΜΚΟ “Αλληλεγγύη” και “Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός”.
Η ανωτέρω βοήθεια, καθώς και η βοήθεια που είχαν μεταφερθεί στην Κύπρο με το 4ο και 5ο αεροπλάνο, προωθήθηκαν με το αρματαγωγό “Ρόδος” προς Βηρυτό. Το ίδιο πλοίο δέχθηκε αίτημα του Γραφείου Συντονισμού των Η.Ε. για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (UN OCHA) και Διεθνή Ανθρωπιστική Βοήθεια.

Ακόμη, στις 04.08.06 αναχώρησε για Λάρνακα και ακολούθως για Βηρυτό το αρματαγωγό “Χίος”, με σκοπό να συμβάλει στη μεταφορά βοήθειας προς το Λίβανο, μεταφέροντας και μικρό φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας (2 τόνοι φαρμάκων και τροφίμων) που συγκεντρώθηκε από την ΜΚΟ “Ελληνική Ομάδα Διάσωσης”.